Blogs van Toekies

Hieronder vind je een blog van Toekies!

Het verhaal dat je aantrekt

'Welkom in Nederland'

Met trots kunnen wij vertellen dat we inmiddels genoeg t-shirts hebben verkocht om het eerste Toekies impactevent te organiseren! Wij hadden de eer om terug te mogen komen op Taalschool in Houten, dezelfde Taalschool waar we onze eerste tekenmiddag hadden georganiseerd.

De kinderen wisten niet dat we terug zouden komen en al helemaal niet dat we iets speciaals voor ze hadden meegenomen. Na een behoefte analyse hadden we met Natasja Hoegee van de Taalschool afgesproken om het drietalig tekenboek van ‘Welkom in Nederland’ mee te nemen voor alle kinderen die voor ons getekend hadden. 

Dit boek biedt een speelse en creatieve introductie tot de Nederlandse cultuur en geeft de kinderen de kans om elementen uit hun eigen cultuur op papier te zetten. De teksten in het boek zijn geschreven in het Nederlands, Engels en Arabisch, wat hun taalontwikkeling stimuleert. Dus ontzettend leuk en ook nog eens leerzaam!

Ze geeft aan dat het boek niet alleen de creativiteit en de taalontwikkeling stimuleert, maar dat het ook aanzet tot gesprekken met de ouders over de cultuur van het leven in het eigen land.

Wij vonden het erg spannend om de boeken uiteindelijk te mogen schenken en waren erg benieuwd wat de kinderen en hun ouders er van zouden vinden. Natasja vertelde ons dat de boeken erg veel los hebben gemaakt bij de kinderen, omdat zij vaak de herinnering aan hun land van herkomst hebben verdrongen. Zij geeft aan dat het boek niet alleen de creativiteit en taalontwikkeling stimuleert, maar dat het ook aanzet tot gesprekken met ouders over de cultuur van en het leven in het eigen land. Volgens Natasja is dit erg goed voor de verwerking van de vaak traumatische gebeurtenissen die deze kinderen hebben meegemaakt. 

Vooral omdat het boek in drie talen is, kan het dienen als een mooi startpunt voor gevoelige gesprekken met de ouders. Daarnaast is het ook erg leuk voor de ouders om samen met hun kinderen Nederlands of Engels te oefenen! Het was voor ons wederom erg mooi en ontroerend om terug te komen op de Taalschool. De kinderen hebben ons geholpen met het uitbreiden van de productielijn!

Bekijk de Toekies kinder T-shirts in de webshop!